tisdag 22 juli 2014

Historia: Pancho Villa, Tupamaros och Tupac Amaru.

Ånyo tarvar vissa kommentarer jag skrev i fotbollstexterna från VM förklaringar.

Pancho Villa, egentligt namn Francesco Villa, levde 1878-1923. Denne man av folket var en fredlös revolutionär, som stödde flera upprorsungar mot korrumperade regeringar i Mexiko. Villa plockade i hop sin egen irreguljära armé och gick i land med att omsider kontrollera ett område i norra delen av landet.
  Olyckligtvis nöjde sig inte Pancho Villa med denna framgång. 1916 sparkade han i gång plundringsräder in i de amerikanska delstaterna Texas och New Mexico. Klassiskt misstag. Nu hade han inte bara en regering emot sig, utan två. Den amerikanska regeringen var dessutom av en helt annan kaliber än den mexikanska. En sådan här fräckhet tänkte de inte stillatigande acceptera.
Jänkarna skickade helt sonika in styrkor i grannlandet för att fånga revoltören. Emellertid gick de amerikanska styrkorna bet på uppgiften.
  Pancho Villa hade dock drabbats av skrämselhicka. För att slippa fängelse ingick han en överenskommelse med den mexikanska regeringen om att upplösa sin armé 1920, vilket skedde.
  Ostraffad slapp inte Villa undan. Inte oväntat lönnmördades han några år senare när allt lugnat ner sig.

Tupamaros. Uruguay var inget trevligt land att leva i för vanligt folk under tiden efter det Andra världskriget. Landet var en demokrati men bara på ytan. En liten klick från landets högsta skikt levde gott på resten av befolkningens misär. Detta med hjälp av militären.
 Under 60-talet insåg en del att något måste göras mot vanstyret. En stadsgerilla vid namn Tupamaros bildades. De tog sitt namn efter indianrebellen Tupac Amaru från 1700-talet.Gerillan leddes av Raul Sendic, som dog 1988. Målet var en marxistisk revolution och gruppen rönte vissa framgångar.
  1972 avgick presidenten Jorge Pacheco Areco. Presidentskapet övertogs av en viss Juan Maria Bordaberry Arocana. Den här individen gav Uruguays militär fria händer att krossa stadsgerillan med vilka medel som helst. En uppgift militären tog sig an med glädjefylld frenesi. Tortyr och avrättningar av alla misstänkta medborgare medförde att Tupamaros obönhörligt krossades 1973, till men för den vanlige uruguayaren.
  Raul Sendic fick tillbringa 12 år i fängelse. De skenbara demokratiska institutionerna upplöstes. Militären styrde totalitärt med hundraprocentigt förakt för mänskliga rättigheter, vilket så småningom ledde till protester från omvärlden. Först när ekonomin var på väg att totalkantra, infördes en någorlunda vettig demokrati.

Tupac Amaru. Indian från Peru. Tupac är ett antaget namn. Han föddes cirka 1742 och döptes till José Gabriel Candorcanqui. I vuxen ålder hävdade upprorsmakaren att han härstammade från den siste inkahövdingen (jämför med Sveriges dalajunker) och startade en revolution med Perus indianer mot det spanska koloniala styret. Resningen misslyckades. Spanjorerna avrättade honom för detta uppror 1781.Sitt namn i historien fick han likväl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar