onsdag 20 januari 2016

Comic books (serietidning): Thor

I fredags sände Fyran den amerikanska långfilmen Thor. Det var andra gången jag såg rullen. Tyvärr visade det sig att skavankerna som syntes under första tittningen blev ännu tydligare vid omtitten.
 I och för sig är det roligt att se en svensk skådespelare i filmen, men Thor når aldrig riktigt de större höjderna. Vissa delar av filmmanuset borde skrivits om. Rollfiguren Loke är den står ut i mängden.
  Undertecknad samlade på serietidningen Thor under ett flertal år på åttiotalet. Enär vikingatiden alltid varit av stort intresse, var den amerikanska serietidningen ett självklart samlarobjekt..
  På fotot syns nummer 353. Vid den tiden hade Walter Simonson tagit över som manusförfattare och tecknare. Vet ej om Simonson fortfarande lever, men han är i mitt tycke en av de främsta serietecknarna. Thor höjdes ordentligt i kvalité, när Simonson tog över berättelserna. Titeln på omslaget anger att Sagan om Surtur utspelades under ett flertal nummer med avslut i nummer 353. Den följetongen höll riktig klass. Enda nackdelen var faktiskt att Thor var med. I övrigt doftade storyn nästan av fornnordisk sagastil. I mina ögon en klassiker inom serievärlden.
  Denne superhjälte utgavs aldrig som egen serietidning i Sverige. Däremot förekom Thor som specialnummer i andra serietidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar