fredag 11 mars 2016

Sammanslagning av län till regioner.

Våra landsting ska tydligen slås samman till sex regioner i stället. Kalmar län ska buntas i hop med Jönköpings, Kronobergs och Östergötlands län. Nåja, glädjeämnet är att vi slipper Göteborg och Skåne
   Jag är inte förtjust i tanken. Så fort myndigheter och företag slås i hop till större enheter, försämras servicen för privatpersoner och kostnaden blir alltid större. Centralisering försämrar så gott som alltid. Skräckexemplen är många. Vi har exempelvis Arbetsförmedlingen, Arbetslöshetskassorna och Försäkringskassan, för att nämna några.

 I samband med de föreslagna regionerna har protester framförts som påminner om Nils Dackes dagar. Markaryds kommun i Småland vill hellre tillhöra Halland och Skåne. De känner större samhörighet med dessa landskap. Historiens vingslag ekar.
   När Gustav Vasa blev Sveriges kung på 1500-talet, förbjöd han smålänningarna att idka handel med skåningarna. Vid den tiden tillhörde Skåne fortfarande Danmark. Den småländska allmogen blev uppretad. De hade alltid idkat handel över gränsen, en gräns som inte existerade i verkligheten för folk på den tiden. Nils Dacke, en bonde bördig från Blekinge, fick sig en plats i historien. Dackeupproret var fött 1542, med Nils Dacke som framgångsrik ledarfigur. Revolten var framgångsrik i ungefär ett år, innan Gustav Vasa lyckades knäcka de motspänstiga bönderna för gott. Åsikterna från Markaryds kommun påminner om detta. Jag förstår Markarydsborna.


Idén om storregioner kommer från politiskt håll. Som vanligt försöker dessa slå blå dunster i folk genom att hävda att försämringar egentligen är förbättringar. Tyvärr sprids dylik desinformation som sanning. De som får lida är som vanligt den "vanliga" befolkningen.

1 kommentar:

  1. Märkligt att du klagar på Gustav (1) Vasa:s förbud för Smålänningar att idka handel över gränserna när du själv klagar över det nu föreslagna gränsöverskridande storregionbildandet.
    Du ger knappast intrycket av att du är konsekvent i ditt tänkande.

    SvaraRadera