fredag 13 mars 2015

Anekdoter från andrahandsaffär

Eftersom min tid i second hand-affären nu gått till ända, passar jag på att återge två anekdoter. 
                                                                                                                                                                                                                            Informationschefen i en viss kommun brukar understundom frekventera butiken. Vid ett tillfälle visade han ett intresse för en väggkorkskruv för vinflaskor. Jag berättade att många tyskar varit nyfikna på mackapären. En invandrarkvinna trodde att korkskruven var till för att gröpa ur frukt. Hennes tanke var inte så dum. Förtäljde för informationschefen hur supportrar till Glasgow Rangers lyckades undgå det alkoholförbud som infördes på de skotska fotbollsarenorna. Ansvariga trodde att supandet på matcher skulle minska till det minimala. I stället blev det tvärtom. Glasgow Rangers supportrar blev ännu fullare under matcherna än tidigare. Ingen begrep hur det gick till. Stoppa Rangersfans från att dricka gick tydligen inte. Av någon anledning började den skotska polisen hitta massvis av apelsinskal på läktaren. En polis bestämde sig för att undersöka Rangersfansens passion för denna frukt. Han sniffade på skalen och kände igen en viss lukt. Det visade sig att fotbollssupportrarna gröpte ur apelsinerna innan match, fyllde innandömet med whisky och tejpade igen apelsinen. Det var inte förbjudet att ta med sig frukt in på arenorna. Härav det enorma fylleriet och tonvis med apelsinskal på läktarna.
" Köper du korkskruven kan du supa hur mycket du vill på Kalmar FF:s matcher i fortsättningen", sade jag förtroligt till informationschefen. Denne halade fram plånboken.            (I)

Vid ett tillfälle stod en elefantstatyett på disken. En stamkundinna betraktade nyfiket statyetten. Berättade att det var synd att det inte fanns några hinduer i Mönsterås. De hade garanterat köpt elefanten. Återgav att en av hinduismens viktigaste gudar kallas Ganesha. Denne avbildas i form av en elefant. I många hinduiska hem byggs ett altare åt Ganesha. Guden anses stå för lycka och framgång i livet. I samma stund jag yttrade den sista meningen, köpte kvinnan statyetten.   (II)
(De som sett den animerade serien Simpsons känner igen detta. Den indiske innehavaren av snabbköpet i serien har alltid en staty av Ganesha i närheten.)

I. Många är osäkra på hur spritsorten stavas. Ska det vara med eller utan e? Det finns en regel.
Kommer alkoholen från Skottland eller England stavas det utan e: Whisky.
Kommer spriten från Irland eller Nordamerika stavas det med e: Whiskey.
  Själva ordet whisky är en förkortning av ordet whiskeybae, som härstammar från gaeliskans uisge beatha, vilket ordagrant betyder livets vatten.

II. Guden Ganesha är son till universums herre Shiva. Ganesha betraktas som bokstävernas och lärdomens beskyddare (och därigenom även som beskyddare av skolbarn). Klokhet och listighet anses vara hans företräden. Likheten med vår gud Oden i detta avseende är påtaglig.
  Ganesha är också en undanröjare av hinder, varvid hinduer åkallar honom när de ska utföra riskabla göromål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar